fredag, februari 17, 2006

Porträttet av Elisabeth Rehn

Jag har just avtäckt Elisabeth Rehns porträtt tillsammans med ett hundratal vänner och tidigare kolleger till henne. Svenska riksdagsgruppen hade tagit initiativ till att ett porträtt av Lillan skulle målas och idag fick vi se resultatet. Konstnären heter Susann Gottberg och hon är en av de skickligaste unga konstnärerna i Finland. Porträttet är verkligt fint. Det är målat på tjock faner, alltså på björk. Bakgrunden består av en ljus björkskog och en vacker guldfärgad himmel. Tavlan ger ett modernt, ljust varmt intryck. Elisabeth Rehns ansikte är avporträtterat mitt på tavlan, i skogen, delvis som en del av det. Det är svårt att beskriva men helheten är fin. Hon har ett bestämt och säkert ansiktuttryck. Nästa vecka hänger vi upp konstverket i vårt grupprum. Det blir en ommöblering av tavlorna för att hitta den rätta balansen i vårt grupprum. Elsiabeth Rehns porträtt är faktiskt det första kvinnoporträttet i rummet. Det är kanske en tillfällighet men ett faktum att det också är första gången i Svenska riksdagsgruppens historia som vi är flera kvinnor än män i riksdagsgruppen.

Som riksdagsgruppens ordförande hade alltså jag äran att avtäcka porträttet och hålla ett tal till Elisabeth Rehn och konstnären. Talet kommer att finnas på min webbsida nästa vecka. Jag talade om Elisabeth Rehns betydelse som en kvinnlig politiker som banat vägen för andra kvinnliga politiker. Hon var den första kvinnliga försvarsministern (och samtidigt ansvarig för jämställdhetsfrågor i regeringen), första kvinnan som nästan blev president i Finland, första kvinnan i vår riksdagsgrupp som blev riksdagsgruppens ordförande. Själv är jag mycket fascinerad av Elisabeths Rehns arbete också efter att hon lämnade politiken. Hennes arbete som rapportör och specialsändebud för FN, som vice generalsekreterare för FN, är egentligen helt otroligt. Tänk vilket arbetsfält hon hade under sina år i Sarajevo och Balkan.

För några år sedan fick jag av Elisabeth Rehn en rapport som hon skrivit tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf som nu helt nyligen valdes till Liberias första kvinnliga president. De två hade fått ett uppdrag av UNIFEM att utreda hur väpnade konflikter påverkar kvinnor och om kvinnors roll som fredsbyggare. Utredarna besökte 14 krigsdrabbade områden i världen. Jag hade själv svårt att läsa rapporten för den var så fruktansvärd. Utredarna berättade om flera kvinnor och flickor som de själva träffat och intervjuat som råkat ut för krigets fasor; övergrepp, hot, grymhet.

Summa summarum. Det Elisabeth Rehn varit med om och gjort är faktiskt unikt. För ett litet parti är det en stor sak att ha en person som hon.