söndag, augusti 20, 2006

Höstsäsongen inleds med bioenergi

Under veckan som gått hade svenska riksdagsgruppen sommarmöte i Västnyland. Sommarmötet brukar alltid hållas en tid före budgetmanglingen och det huvudsakliga temat är därför budgeten.Vi gjorde tre uttalanden från mötet, ett om Sibbo, det andra om budgeten och det tredje om bioenergi och beskattningen av bilar enligt miljöbelastning. Dessa finns att läsa på gruppens hemsida.

Bioenergi är just nu på allas läppar. Statsminister Vanhanen, finansminister Heinäluoma och idag handels- och industriminister Pekkarinen har alla uttryckt ett stöd för att satsningar på bioenergi görs. Av regeringspartierna var faktiskt sfp först med ett program om bioenergi. På sommarens partidag godkändes en proposition om bioenergi som sfp:s miljödelegation utarbetat. Redan i januari 2006, då sfp:s miljödelegation offentliggjorde sitt bioenergi ställningstagande, föreslog jag i tv och radio att accisen på biobränsle skulle slopas. Samma sak har minister Pekkarinen krävt idag.

Då nu alla i regeringen förefaller att vara eniga om att bioenergi är en nisch som Finland bör satsa på, kunde man ju förvänta sig att en tydlig satsning skulle göras redan nu, i stället för att skjuta upp alla åtgärder till nästa regeringsprogram.

En akut åtgärd skulle vara att slopa accisen på biobränsle som produceras lokalt av lantbrukare och som används för eget bruk och för lokalt bruk. Under riksdagsgruppens sommarmöte besökte vi en gård där man investerat i en liten anläggning med vilken man kan producera biodiesel av rybs. För att det skulle vara ekonomiskt lönsamt att producera "eget "bränsle så är det nödvändigt att slopa skatten. Ett annat alternativ skulle vara att genom skatteåterbärng ersätta jordbrukaren för den skatt han lagt ut för den egna biobränselproduktionen.

Det är klart att det här enbart skulle vara en åtgärd av många som regeringen snabbt borde vidta för att snabbt få igång en stark aktivitet för biobränslen och bioenergi över lag.