onsdag, maj 31, 2006

Sista ordförandedebatten: Turkiet och sexköp

Igår kväll hade vi vår sista ordförandedebatt. Den hölls i Åminne folkpark i Malax och på plats var över hundra åhörare. Också HS hade tagit sig upp till Österbotten och rapporterade i dagens tidning. Fotot var lyckat tycker jag, det gav en bild av lugn och frid... Kanske skenet bedrar.

Under debatten ställdes många publikfrågor och vi kom bland annat in på den aktuella frågan om kriminalisering av sexköp. Det var faktiskt så att vi åkte iväg till Österbotten direkt från vårt gruppmöte i riksdagen där frågan behandlats med minister Luhtanen. Läget i vår grupp är den att majoriteten fortfarande stöder regeringens förslag medan Astrid Thors flaggar för den kompromiss som tagits fram av lagutskottet.

Ju mer man funderar på saken dess märkligare ter sig kompromissförslaget. Det skulle aldrig ha godkännts enhälligt av regeringen. Sfp:s ministrar skulle garanterat inte ha stött det i kompromissformen. I riksdagen har lagutskottet ändrat på grundprincipen. I stället för att kriminalisera prostitution har man vänt på saken så att man kriminaliserar koppleri och organsierad människohandel men godkänner övrig prostitution.

Astrid Thors motiverar sin syn bland annat genom att säga att sex är en så intim sak. Det är ett märkligt argument. Prostitution handlar om att en människa säljer sig själv och det är en form av människohandel. Och det skall inte accepteras.

Är det ok att en kund köper tjänster av en prosituterad efter att han frågat henne om hon är offer för människohandel eller koppleri. Vad svarar den prostituerade? Logiken är absurd.

I Sverige har all prostitution kriminaliserats och erfarenheterna är förhållandevis goda.

I strafflagen är koppleri och människohandel kriminaliserat redan nu.

Den andra principiella frågan vi igår kväll kom in på gällde synen på hur EU skall utvecklas. Frågan som ställdes gällde en fortsatt utvidgning av EU. Min åsikt är att den förhandlingsprocess som nu pågår med Turkiet, Rumänien och Bulgarien är avgörande för om och när länderna kan bli medlemmar. Processen är viktig och ifall länderna uppnår EU:s krav bör de få bli EU medlemmar. Processen motiverar länderna att skapa fungerande rättsstater och många förändringar är på gång i de här länderna. Det gangnar EU på många sätt.

Astrid Thors stödde Turkiets medlemskap medan Stefan Wallin ställde sig mycket tveksamt till Turkiet. Det var en överraskning för mig. För mig är det naturligt att sfp stöder en fortsatt utvidgning då det samtidigt innebär att säkerheten ökar inom EU och i dess nuvarande närområden.