onsdag, april 12, 2006

Tre plus tre

Idag tog Helsingin Sanomat in en insändare som jag skrivit om att gå in för nya arbetstider för vårdpersonalen. Mitt inlägg kan ses som ett exempel på att nya ideér behövs för att hålla kvar och locka ny personal in på vårdbranschen. Jag skrev att många inom vårdsektorn och speciellt de som arbetar inom äldreomsorgen har höga sjukfrånvaron och går tidigt i pension på grund av att arbetet upplevs som tungt.

Tre plus tre modellen går ut på att man arbetar tre dagar och är ledig tre dagar. Den här arbetsrytmen ersätter alltså den normala två plus fem. I Sverige, Danmark och Norge har man gjort försök med tre plus tre modellen som visat att sjukfrånvaron minskat. Lönen förblir den samma fastän arbetstiden sammanlagt minskar något. Sammanlagt har man ekonomiskt vunnit eftersom minskad frånvaro leder till mindre behov av vikarier och annat positivt. Förutom drägligare arbetspass måste man se över lönerna för personalen inom vårdsektorn. Det måste gå att locka ny personal till de arbetsplatser som snart blir lediga då de äldre går i pension.

På förmiddagen ringde en äldre finskspråkig dam som läst insändaren. Hon berättade att hon kämpat hårt för att förbättra ställningen för patienter inom långvården. Hon berättade bland annat om någon av hennes väninnor som dött på en långvårdsavdelning- av törst. Väninnan hölls om natten bunden i sängen och ingen såg till att hon fick vatten. Damen sade att många av patienterna får sår och infektioner av att deras blöjor byts för sällan. Hon uppmanade mig att arbeta för att man skulle anställa skilda nattsköterskor som skulle ha som uppgift att byta blöjor och ge vatten åt dem som behöver det.

I Esbo fick vi den här veckan se statistik över mängden personal per långvårdsklienter. Statistiken visade att Esbo ligger under social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer, trots att vi lade till pengar för långvården vid senaste budgetbehandling före jul. Ingen av jämförelsekommunerna uppfyllde normerna. Faktum är att man både kommunalt och nationellt måste få en förändring till stånd för att de som behöver hjälp på grund av ålder, demens eller handikapp får den.