måndag, mars 27, 2006

Vattkoppor och fiske

Vattkoppor
Igår kväll hade min minsta flicka en röd illavarslande nippa. Idag på morgon fanns det många fler röda små nippor. På lekis bekräftade man att de sista dagarna av inkubationstiden för vattkoppor var just nu. I och för sig bra att få vattkoppan undanstökad. Catarina har varit hur pigg som helst hela dagen och hon var tvungen att komma med mig till riksdagen en stund. Det tycker hon är roligt; där får man åka hiss, rita och äta kex. Vad mer kan man begära.

Veckan blir inte helt så som jag planerat. Rikard är på arbetsresa hela veckan så jag får nog flera frånvaron från utskottsmöten. Catarina behöver mig på dagarna och på eftermiddagarna får vi hjälp av mormor, farmor och andra vänliga själar. Så nog ordnar det sig.

Fiske
Igår var jag på Nylands fiskarförbunds årsmöte. Sedan två år tillbaka är jag ordförande för fiskarförbundet och igår återvaldes jag för år 2006. I likhet med riksdagen, sfp och andra viktiga institutioner så fyller också Nylands Fiskarförbund 100 år i år. Jubilumsfest blir det om ett år.

Nylands fiskarförbund är en organisation för yrkesfiskare och vattenägare i Nyland. Uppdraget är ett av mina favorituppdrag. Det känns rätt att kämpa för en utsatt yrkesgrupp som kämpar med många problem. Det känns viktigt att arbeta för en traditionell skärgårdsnäring.

Fiskarnas antal har minskat mycket men det finns ett antal kvar som kämpar på trots att sälar blivit ett gissel och fiskbestånden minskat. EU ställer till en hel del trassel för det kustnära fisket i Östersjön. EU:s fiskeripolitik har utgått från förhållandena i världshaven. Visst känns det ju fånigt att man i Finland har blivit tvungen att anställa några tumlarobeservatörer som skall åka med fiskebåtar och "observera" eventuella tumlare. Användningen av drivgarn förbjöds för att skydda tumlaren. Som bekant förekommer inte tumlare normalt i norra delen av Östersjön.

Jag ser det kustnära fisket som mer än en näring. Både kultur och traditioner är förknippade med fisket. Nylands fiskarförbunds uppgift är att bistå fiskarna med rådgivning, stöda redskapsutveckling, arbeta för bättre verksamhetsförutsättningar. Fiskarförbundet har också som uppgift att sköte om fiskevattenvård, dvs utplanteringen av fiskyngel. De senaste åren har stora mängder sik, gös, ål och lite gädda utplanterats. Detta till glädje för oss alla som tycker om att fiska och att äta fisk.

Den stora utmaningen nu är att få bukt med sälproblemet. Dels försöker man få ersättningar för sälskador och dels möjligheter att få stöd för sälsäkra s.k. pontonryssjor. Dessutom hoppas man på att jaktlicenserna skall ökas.

Skarven håller på att bli en landsplåga. En skarv äter 400-600 gram fisk per dag. Skarvarnas häckningsbestånd har ökat med 60 % under ett år. Det finns exempel på holmar och skär där skarvkolonier formligen dränkts av skarvarnas guana. Allt levande dör; blommor, buskar och träd. Skarven är inte en hotad art och det måste bli möjligt att jaga den.

Nu hoppas vi i Nylands Fiskarförbund att det i det nya EU-strukturprogrammet för åren 2007-2013 skall finnas en tydlig fiskeripolitik för det kustnära fisket i Östersjön. På vårt årsmöte hörde vi av överdirektör Orian Bondestam från jord- och skogsbruksministeriet att det ser lovande ut. Om allt går bra kommer åtgärder som stöder det småskaliga fisket i Östersjön att beaktas i programmet. Det betyder bättre möjligheter att investera i utrustning och kanske också sälskadeersättningar. Hoppas Finland lyckas.