fredag, maj 19, 2006

Svenska folkpartiet 100 år

För hundra år sedan kan man säga att det sjöd av aktivitet i Finland. Jag undrar om någon har koll på hur många föreningar och organisationer som kom till år 1906. Flera av de politiska partierna grundades då. Förutom Sfp åtminstone Centern och socialdemokraterna. En naturlig förklaring för de politiska partierna är att riksdagen som institution såg dagens ljus samma år och det första riksdagsvalet ordnades då.

Idag har Sfp firat att det är på dagen 100 år sedan partiet grundades. Det skedde på Nylands Nation och därför ordandes det ett jubileumspartistyrelsemöte på NN idag. Vi samlades i den något slitna gamla Vikinga-salen som numera används som krog. Jan-Erik Enestam höll ett tal i vilket han berättade om partiets uppkomst. Efter det läste partisekreterare Ulla Achrén upp en jubileumsdeklaration dagen till ära som sedan godkändes av partistyrelsen med ett klubbslag. Det var en enkel och symbolisk tillställning som trots sin enkelhet eller kanske just pga den kändes helt bra. Det speciella var nämligen att jubileumspartistyrelsen fick en extra högtidlig inramning genom att så många tidigare riksdagsledamöter och partiordföranden och ministrar var med. På första raden satt bl.a. Jutta Zilliacus, Elisabeth Rehn, C.O. Tallgren, Carl Olaf Homén, Ola Rosendahl, Margareta Pietikäinen, Pär Stenbäck och Christoffer Taxell.

Dagen inleddes med en uppvaktning vid tidigare ordförandes gravar och jag var med på rundgången på Sandudds begravningsplats där fem ordföranden är begravda. Det är intressant att gå på gamla gravgårdar. Sandudds äldre delar är mycket vackra och många av gravstenarna är intressanta på olika sätt. Axel Lilles gravsten var fascinerande. En stor slipad natursten med två lägre gravstenar på vardera sidan och fullt med liljekonvaljer på graven. Vi lade ner kransar på von Rettigs, Lilles, Törngrens, Jan-Magnus Janssons och min pappas dvs Kristian Gestrins grav. En deputation åkte till von Borns grav i Pernå.

På eftermiddagen hölls ännu en mottagning på G18. Jag var med en timme och hann konstatera att allt tycktes utfalla enligt planerna. Folk som representerades alla tänkbara institutioner och organsiationer strömmade in i en strid ström.

Dagens händelser är bara en del av jubileumsfirandet. Förutom det här cirkulerar en portättutställning och till den har man gjort en enligt mitt tycke mycket lyckad katalog. På hösten ordnas en stor fest på finlandiahuset och seminarier m.m. har hållits och kommer att hållas.

Man kan ju dessutom tänka att den pågående ordföarndedebattrundan tidsmässigt faller in mycket lämpligt i hela jubilemusfirandet. Tack vare den har vi fått in dagspolitik och framtidsvisionering i jubileumsåret på ett tydligare sätt än vad annars skulle ha varit fallet. För debattera har vi faktiskt gjort runt om i Svenskfinland; själv har jag hunnit med på debatterna i Helsingfors (tre), Grankulla, Borgå (två), Lovisa, Ekenäs, Kimito, Karleby. Ännu återstår Vasa och en debatt i Åbo och sedan självaste partidagen förstås.

Den första juni kulminerar riksdagens jubileumsår med bla ett jubileumsplenum. Då får gruppordförandena på tre minuter säga något högtidligt om de gångna hundra åren. Det är ett långt politiskt perspektiv men det är intressant och skönt att märka att grundfilosofin för sfp är oförändrad. Det har alltid funnits en allmänpolitisk åder och en språkpolitisk som går hand i hand. Lag och rättvisa, ansvar och företagsamhet är begrepp som genomsyrat den politik sfp stått för.