torsdag, september 21, 2006

Missbrukarvård, Finska viken och personliga assistenter

Arbetet rullar på för full fart. Min dag har idag börjat med partiets arbetsutskott klockan 7.45, uppvaktning av pensionärernas intresseorganisation kl.10, trafikdelegation kl.11, sedan tid för lunch för första gången den här veckan och dessutom tillsammans med Rikard, vid tolvsnåret, sedan infomation om nya läkemedel och vaccin och efter det gruppmöte och plenum. Så ser en vanlig torsdag ut.

Igår ordnade riksdagsgruppen en bra kväll i medborgarinfot om missbrukarvård på svenska. Frågan är högaktuell eftersom det enda svenska vårdhemmet för svenska ungdomar, Tolvis, måste läggas ner pga klientbrist. Detta trots att det naturligtvis finns svenskspråkiga missbrukare som är i behov av anstaltsvård. Tack vare Sfp:s medverkan grundades hemmet för några år sedan. 40 ungdomar har behandlats där och många har klarat sig drogfria i fortsättningen. Nu måste vi förska få en fortsättning på verksamheten, men hur, återstår att se.

I förrgår hade sfp:s miljödelegation, som jag leder, möte. Vi behandlade läget i Finska viken och satte oss in i utkastet till ny vattenlag. Finska vikens skick är ju dåligt, det har också sommarens undersökningar visat. Trots att utsläppen minskat från de flesta källor under det senaste årtiondet så har knappast några förbättring ännu skett i naturen. Det gäller att fortsätta minska på utsläppen, från alla tänkbara källor. I långa loppet är det den enda möjligheten för att få ett renare hav. Man måste ha tålamod, för det tar lång tid för naturen att återhämta sig.

Den här veckan har riksdagen debatterat regeringens redogörelse om handikappfrågor. Uppenbart är att vi under nästa regering måste få igenom ett beslut om att alla gravt handikappade skall ha rätt till en personlig assistent. Endast på det sättet kan man möjliggöra för en handikappad att fullt ut vara delaktig i samhället.