onsdag, september 12, 2007

Riksdagen sammanträdde igen

Igår inleddes höstarbetet i riksdagen. Egentligen är det först nu den nya perioden inleds på allvar. Största delen av augusti och hela september har redan varit fullspäckad med möten och resor.

I början av september var jag med Nylands landskapsförbund en knapp vecka i Toronto, Kanada. Jag blev positivt överraskad, Toronto var en speciell stad. Över hälften av alla Torontobor är födda utanför Kanada. Vi besökte de myndigheter som ansvarar för immigrationspolitiken och det var intressant att höra hur man förhåller sig till invandringen. Kanada för en aktiv invandringspolitik. Man tar emot 200 000- 300 000 invandrare per år. Politiken går ut på att främst försöka få utbildade personer och tanken är att det behövs arbetskraft för att hålla ekonomin flytande . Man använde också termer som innovativitet och kreativitet och menade att den mångkulturella atmosfären är perfekt för allt nyskapande.

Toronto har stora universitet, alla stora banker är etablerade i Toronto i höga skyskrapor och kulturlivet är aktivt. Mängden av etniska grupper är en orsak till att kulturlivet är så mångsidigt.

Det speciella är också staden under marken. Undergrounden är 27 km lång och proppfull med butiker. Nu, då vi var i Toronto, var vädret varmt, närmare 30 grader, men på vintern kan det vara 30 grader kallt. Då lever undergrounden säkert upp, människor söker sig ner under jorden till värmen, butiker och caféer. Fast undergrounden leder mina tankar till råttor som bor under marken så finns det nog mycket klokt i att bygga stadsstruktur under jorden också. Man sparar enormt mycket mark. Markplaneringen var det andra temat vi fördjupade oss i, i Toronto. Eftersom staden växer kraftigt är markplaneringen och principerna något man satsat mycket på.
Det fanns en hel del bekanta frågeställningar både i immigrationspolitiken och markplaneringen. På något sätt fick jag en stark känsla av att hela debatten gällande båda de här frågorna ,är långt efter här hos oss.

Man kan ju fråga sig om det är etiskt rätt att välja ut välutbildad arbetskraft. Svaret vi fick var att Kanada stöder fri rörlighet. Ingen tvingas till Kanada, men Kanada anser det vara rätt att välja vem man vill ta emot. Tankegången låter bekant. Frågan är ändå hur det går för Indien och andra fattiga länder om de välutbildade sticker i väg?

En söndagmorgon var jag ute och joggade i Toronto, rätt tidigt på morgonen. Då fick jag se en annan sida av staden. Överallt i parker, på busshållplatser, i små avkrokar, längs med gator, låg uteliggarna och sov. Och de var många. Bostadslösheten är ett problem som alla länder och större städer har. Undrar vart de tar vägen under midvintern?