tisdag, september 16, 2014

Svårt regeringsbygge i Sverige


Dagen efter valet. Valet som hade många förlorare och egentligen bara en segrare, nämligen Sverigedemokraterna. Likheten med sannfinländarnas framgång i Finlands senaste riksdagsval för snart fyra år sedan är slående. Däremot reagerade regeringsbildaren i Finland på ett annat sätt än Stefan Löfven har gjort. Löfven meddelade tvärt att han är intresserad av ett samarbete med Vänstern och Miljöpartiet och sträcker ut en hand till alla övriga partier förutom Sverigedemokraterna.
 
Sannfinländarna erbjöds en möjlighet att delta i regeringen. Men det blev ingenting av det. Politiken avgjorde och sannfinländarna blev utanför. Det var framförallt EU-politiken som var så långt från de övriga partiernas syn att en regeringsmedverkan var omöjlig. Med facit på hand kan man konstatera att sannfinländarna inte heller har lyckats med sin oppositionspolitik.  Intoleranta utspel och klavertramp har det funnits gott om. Sannfinländarna kommer sannolikt att tappa flera mandat i valet nästa vår.
 
Min fråga är om det inte skulle ha varit taktiskt klokare av Löfven att även bjuda in SD till en diskussion. Låt sedan SD bli utanför regeringen om de inte kan stöda en politik i invandrings- och integrationsfrågor som de övriga regeringspartierna stöder. Att låta SD lägga agendan i dessa frågor är inte bra. Om Löfven inte för en ordentlig diskussion, så låter han SD lägga agendan inom invandrings- och immigrationsfrågor, vilket inte är önskvärt för någon part.
 
Jag beklagar Alliansens valförlust, inte bara av ideologiska skäl utan också för att det inte finns ett naturligt alternativ. Vänster- gröna blocket gick inte särskilt mycket framåt. Socialdemokraterna med Löfven i spetsen har framför sig svåra regeringsförhandlingar och resultatet kan bli en minoritetsregering som blir beroende av antingen Alliansblockspartiernas stöd eller, ve och fasa, SD:s stöd. Situationen är minst sagt knepig i vårt goda grannland.

Etiketter: , , ,