torsdag, juni 28, 2012

Nordisk nytta i miljösamarbete

Den här veckan har jag deltagit i Nordiska Rådets miljö- och naturresursutskotts sommarmöte.  Nordiska rådets utskottsmöten är en rolig och viktig del av det nordiska parlamentariska samarbetet. Den här gången besökte vi Åland och Åbo. På agendan fanns både Östersjöns miljö, klimatfrågor, biogasproduktion, djurskydd och rovdjursförvaltning. Möten, expertseminarier och exkursioner fyllde dagarna från morgon till kväll. Den sociala delen av det hela är förstås viktig och den här gången var det särskilt den helt fantastiska maten på Silverskär, där vi bodde största delen av tiden, som jag tänker på. Jag vet inte när jag skulle ha ätit så härlig skärgårdsmat som där. Helt nya matupplevelser också; norsrom, braxen-nässel blandning, gråsäl med lingon för att nu nämna några skärgårdssmakupplevelser.

Ålänningarna är företagsamma och det märktes verkligen också under denhär resan. Vi fick under ett besök på Husö biologiska station höra bussbolaget Röde Orm berätta om hur fiskrens fungeras som biodiesel i bolagets bussar(utmärkt går det) och om försök att rena vatten med musselodling. Vi besökte också ett mejeri som gör biogas av vassle och som i år belönats med Östersjöfondens pris för sina miljögärningar.

Bland de inbjudna föreläsarna fanns bl.a. Helcoms Kaj Forsius och en Nina Tynkkynen, som är forskare i miljöadministration och Ryssland vid Tammerfors universitet. Temat var Helcoms Baltic Sea Action Plan, den miljöplan jag allra mest och aktivast håller ögonen på genom att jag är Östersjöparlamentarikernas observatör i Helcom. Jag är glad för den stora dos Östersjöinformation som utskottet fick och som vi kom överens om att ha som tema också på utskottets följande möte på hösten.

Det som mötet bl.a. gav  var en klarare uppfattning om att miljöinvesteringar ofta har en positiv effekt både med tanke på klimatet och övergödningen och att man börjar inse att kretsloppstänkande är kungstanken i lyckade projekt.Det betyder att man skall försöka se samband mellan t.ex. fisket och jordbruket eller t.ex. lantbruket  och tillvaratagandet av fosfor.

Vi hörde också representanter för de nordiska finansieringsinstituten NIB, Nefco och NDF. En viktig poäng  i presentationerna var att de nordiska länderna måste samarbete mera för att norden skall hålla kvar och stärka sin position som föregångare inom miljöteknologisektorn. Nordens konkurrenskraft skulle stärkas om vi klarade av den utmaningen.Samtidigt skulle Norden bidra till en hållbar global utveckling.