tisdag, mars 20, 2012

Övertramp i klappjakten mot Stefan Wallin

Debatten om försvarsreformen och Dragsviks öde pågår för fullt. De senaste dagarna har flera riksdagsledamöter, också ur regeringsfronten uttalat sig i hårda ordalag mot Stefan Wallin. Ord står mot ord. Regeringskumpanerna Mikael Jungner och Maarit Feldt-Ranta går an som hårdaste oppositionskritiker. Feldt-Ranta brukar inte vara nådig i sina uttalanden om SFP. Hennes uttalande den 20 mars i Västra Nyland, där hon beskyller Stefan Wallin för att ljuga, överstiger ändå vad som kan anses lämpligt. För några veckor sedan lät hon förstå, att Dragsviks bevarande avgjordes redan under regeringsförhandlingarna, men nu säger hon att Wallin, då han blivit ombedd att förklara innebörden av regeringsprogrammets skrivning om bl.a. den svenskspråkiga beväringsutbildningen, blivit det största hotet mot Dragsviks existens. Mikael Jungners uttalandet ger framförallt intrycket av att stryka oppositionen medhårs, eventuellt för att ökaintresset för SDP bland röstare som fattat intresse för sannfinländarna.

Jag håller med om att det hade varit bättre om Stefan Wallin hade förklarat vad som avses med grundläggande rättigheter och varför den språkliga aspekten måste beaktas redan under beredningen av försvarsreformen. Å andra sidan träffar statsminister Katainen mitt i prick då han konstaterar att vissa fakta måste betraktas som självklarheter, vilket innebär att lagar som påverkar försvarets strukturer måste följas. Flera försvarsexperter har konstaterat att Dragsviks fortlevnad är motiverad, senast marinens kommendör Veli-Jukka Pennala. Han konstater att Nylands Brigad inte av praktiska skäl skulle kunna flytta till Obbnäs och han påpekar att man snabbt kommit fram till det då man jämfört olika alternativ.

Värnpliktslagen och språklagen förutsätter att minst ett truppförband ska vara svenskspråkigt. Det kan inte förbises. Men framförallt bör man framhålla att Nylands brigad i Dragsvik har en viktig utbildningsuppgift genom att där utbildas soldater för spanings- övervakningsuppgifter och för stridande förband för marinen. Brigaden har ansvaret för utbildningen av den finländska truppen i EU:s nordiska snabbinsatsstyrka. Dragsvik kan få en ännu viktigare roll i det nordiska försvarssamarbetet, som antas öka i framtiden. Dragsvik lär dessutom fungera kostadseffektivt.

Oppositionen har redan före försvarsreformen presenterades krävt en indragning av Nylands brigad i Dragsvik. Dragsvik har alltid varit en nagel i ögat för sannfinländarna. Sannfinländarna har gjort försvarsreformen till en språkfråga och ser nu en chans att skada regeringen och framförallt minister Stefan Wallin och SFP. Att det inte tycks finnas någon gräns för denna iver bevisar riksdagsledamot Pentti Oinonen som nu brinner för sin idé att ordna en anti-Wallin demonstration på riksdagens trappa.