torsdag, juni 07, 2012

Inhemsk fisk är ett etiskt alternativ

Idag har Helsingin Sanomat publicerat min insändare om det finska fisket som ett etiskt alternativ.

Suosituksissa unohdetaan kotimaisten luonnonkalojen eettisyys

Viimeaikoina kuluttajille on annettu suosituksia kalavalinnoista ja niiden eettisyydestä. Kalavalintojen kestävyyden monet puolet voivat hämmentää kuluttajaa. Moni haluaisi tukea kotimaista ja ympäristöystävällistä vaihtoehtoa, jolloin ostopäätöksessä on arvioitava kalavalinnan ilmasto- ja ympäristöhaitat. Tosiasiassa Suomen rannikolla ja saaristossa tapahtuva pienimuotoinen ammattikalastus ja valikoiva pyynti ovat edelleen ympäristöystävällisimpiä vaihtoehtoja ja tämä tulisi selvemmin tuoda kuluttajien tietoon.

Suositukset ovat antaneet mielikuvan siitä, että esimerkiksi Suomen rannikolla kalastettua kotimaista kalaa tulisi usein välttää. Suosituksissa on todettu muun muassa, että norjalaista lohta tai kasvatettua kirjolohta voi kaupasta ostaa huoletta. Suomessa onkin pääosin siirrytty syömään norjalaista kassilohta, joka kasvatetaan rehuilla merialtaissa. Norjalaisen lohen kestävyyttä tulee kuitenkin tarkastella kriittisesti, sillä norjalaisen lohifileen rehevöittävät päästöt ovat suuremmat kuin kotimaisen luonnonkalan tai jopa kirjolohifileen. Tämän lisäksi norjalaisen lohen ympäristökuormitus kasvaa, kun arvioinnissa huomioidaan kuljetusmatkat.

Kasvatettu kirjolohi koetaan myös hyväksi ostovaihtoehdoksi, koska sen ympäristövaikutukset ovat pienentyneet vuosien mittaan. Kasvatetun kirjolohen aiheuttamat ympäristöhaitat, kuten vesien rehevöityminen, eivät kuitenkaan ole loppuneet.

Luonnonkalojen pyydystäminen poistaa ravinteita vesistöistä ja vähentää rehevöitymistä. Luonnonkala ei kuluta rehua. Nämä esimerkit kuvastavat jo sitä, että kuluttajille suunnatuissa kalansyöntisuosituksissa on annettava mahdollisimman laaja ja selkeä kuva kalalajikkeiden todellisista ympäristökuormituksista. Kuluttajan on ostopäätöstään tehtäessä saatava kokonaisvaltaista tietoa pyynnistä ja kalan alkuperästä sekä mahdollisista seurauksista kalakannoille ja ympäristölle.

On huolestuttavaa, että kotimaisen kalan kulutus on vähentynyt dramaattisesti ja tuontikala valtaa markkinoitamme. Suosituksissa on usein unohdettu tai jätetty huomiotta kotimaisen kalan eettisyys ja ympäristöystävällisyys sekä se, että suomalainen ammattikalastuskunta toimii vastuullisesti. Kotimainen ammattimainen rannikkokalastus on pienimuotoista ja pyynti valikoivaa, eikä tätä tosiasiaa saisi sivuuttaa kuluttajavalistuksessa.

Helsingin Sanomat Mielipide 7.6.2012