Inhemsk fisk är ett etiskt alternativ
Idag har Helsingin Sanomat publicerat min insändare om det finska fisket som ett etiskt alternativ.
Suosituksissa unohdetaan kotimaisten luonnonkalojen eettisyys
Viimeaikoina kuluttajille on annettu suosituksia kalavalinnoista ja niiden eettisyydestä. Kalavalintojen kestävyyden monet puolet voivat hämmentää kuluttajaa. Moni haluaisi tukea kotimaista ja ympäristöystävällistä vaihtoehtoa, jolloin ostopäätöksessä on arvioitava kalavalinnan ilmasto- ja ympäristöhaitat. Tosiasiassa Suomen rannikolla ja saaristossa tapahtuva pienimuotoinen ammattikalastus ja valikoiva pyynti ovat edelleen ympäristöystävällisimpiä vaihtoehtoja ja tämä tulisi selvemmin tuoda kuluttajien tietoon.
Helsingin Sanomat Mielipide 7.6.2012
Suosituksissa unohdetaan kotimaisten luonnonkalojen eettisyys
Viimeaikoina kuluttajille on annettu suosituksia kalavalinnoista ja niiden eettisyydestä. Kalavalintojen kestävyyden monet puolet voivat hämmentää kuluttajaa. Moni haluaisi tukea kotimaista ja ympäristöystävällistä vaihtoehtoa, jolloin ostopäätöksessä on arvioitava kalavalinnan ilmasto- ja ympäristöhaitat. Tosiasiassa Suomen rannikolla ja saaristossa tapahtuva pienimuotoinen ammattikalastus ja valikoiva pyynti ovat edelleen ympäristöystävällisimpiä vaihtoehtoja ja tämä tulisi selvemmin tuoda kuluttajien tietoon.
Suositukset ovat antaneet mielikuvan siitä, että esimerkiksi
Suomen rannikolla kalastettua kotimaista kalaa tulisi usein välttää.
Suosituksissa on todettu muun muassa, että norjalaista lohta tai kasvatettua
kirjolohta voi kaupasta ostaa huoletta. Suomessa onkin pääosin siirrytty
syömään norjalaista kassilohta, joka kasvatetaan rehuilla merialtaissa. Norjalaisen
lohen kestävyyttä tulee kuitenkin tarkastella kriittisesti, sillä norjalaisen
lohifileen rehevöittävät päästöt ovat suuremmat kuin kotimaisen luonnonkalan
tai jopa kirjolohifileen. Tämän lisäksi norjalaisen lohen ympäristökuormitus
kasvaa, kun arvioinnissa huomioidaan kuljetusmatkat.
Kasvatettu kirjolohi koetaan myös hyväksi ostovaihtoehdoksi,
koska sen ympäristövaikutukset ovat pienentyneet vuosien mittaan. Kasvatetun
kirjolohen aiheuttamat ympäristöhaitat, kuten vesien rehevöityminen, eivät
kuitenkaan ole loppuneet.
Luonnonkalojen pyydystäminen poistaa ravinteita vesistöistä
ja vähentää rehevöitymistä. Luonnonkala ei kuluta rehua. Nämä esimerkit
kuvastavat jo sitä, että kuluttajille suunnatuissa kalansyöntisuosituksissa on
annettava mahdollisimman laaja ja selkeä kuva kalalajikkeiden todellisista
ympäristökuormituksista. Kuluttajan on ostopäätöstään tehtäessä saatava
kokonaisvaltaista tietoa pyynnistä ja kalan alkuperästä sekä mahdollisista
seurauksista kalakannoille ja ympäristölle.
On huolestuttavaa, että kotimaisen kalan kulutus on
vähentynyt dramaattisesti ja tuontikala valtaa markkinoitamme. Suosituksissa on
usein unohdettu tai jätetty huomiotta kotimaisen kalan eettisyys ja
ympäristöystävällisyys sekä se, että suomalainen ammattikalastuskunta toimii
vastuullisesti. Kotimainen ammattimainen rannikkokalastus on pienimuotoista ja
pyynti valikoivaa, eikä tätä tosiasiaa saisi sivuuttaa kuluttajavalistuksessa.
<< Home