tisdag, februari 13, 2007

Kosovokvinnan bör få stanna kvar i Finland

Utvisningen av den 71-åriga Kosovokvinnan i Borgå är upprörande och känns obegriplig. Jag blev kontaktad av en person i Borgå redan för några veckor sedan då diskussionen redan gick het i Borgåbladet. Jag utredde då vilka möjligheter kvinnan hade att få stanna kvar i Finland men besket var inte uppmuntrande. I princip har poliserna rätt att utvisa kvinnan när som helst.

Som riksdagsledamot blir man ofta kontaktad av olyckliga anhöriga eller vänner och ofta av journalister som hört om liknande fall och frågar om vi kan hjälpa. Och man skulle ju gärna vilja hjälpa. I praktiken är det ändå svårt för riksdagsledamöter att få sin röst hörd då det gäller förvaltningsärenden.

Utlänningsverket och inrikesministeriet är för strikta och schablonmässiga i sin behandling av uppehållstillstånd. Inrikesministern borde definitivt reagera och stoppa utvisningen av Kosovokvinnan. Utlänningsverkets tjänstemän har möjligheter att bedöma och göra beslut i enskilda fall. Varför de inte agerar och låter Kosovokvinnan stanna kvar är obegripligt.