onsdag, februari 07, 2007

Mera oljetransporter över Finska viken!!

Kallt som i Sibirien har det varit också idag. -24 på morgonen och -17 då jag kom hem åttatiden på kvällen. Enligt radionyheterna beräknade man att vi i Finland i kväll skulle slå alla tiders elkonsumtionsrekord. Men det betyder inte att vi skulle uppmanas spara eller t.ex. låta bli att bada bastu just idag. Man kunde förvänta sig att en sådan uppmaning kunde ges en dag som denna, men tydligen är det ingen risk för att elen inte skulle räcka till...

Radionyheterna berättade också att Ryssland gjort beslut om att fördubbla oljetransporterna från Primorsk. Det här är verkligen en katastrof för Finska viken. Det värsta är att Finland inte kan förhindra transporterna, enbart kräva stränga säkerhetskrav, och hoppas att ryssarna bryr sig om att följa dem och kräver det av dem som transporterar oljan. Redan nu är oljetransporterna fruktansvärt stora, år 2010 räknar man med att de uppgår till 190 miljoner ton. Det betyder att det hela tiden rör sig tankfartyg utanför vår kust och att riskerna för olyckor naturligtvis stiger.

Jag tycker att man från Helcoms sida nu borde agera högljutt och säga att Finska viken och Östersjön helt enkelt inte kan klara av alla dessa transporter. Helcom borde ta upp det gigantiska problmet inom IMO, som är det organ som gett Finska viken PSSA-status, d.v.s. status som ett särskilt känsligt havsområde.

Finland klarar inte ensam av att stoppa den våldsamt växande trafiken och det måste vara de internationella organsiationernas uppgift att reagera och kräva internationell miljökonsekvensbedömning. Nu borde också EU reagera.

Jag måste hinna skriva ett skriftligt spörsmål om det här imorgon.