lördag, december 02, 2006

Budgettilläggen spikades

Den gångna veckan har varit händelserik på många sätt. Budgetförhandlingarna kulminerade på onsdagmorgon vid åttasnåret då regeringsgruppernas förhandlare och finansministern kom överens om tilläggen i nästa års budget. Senare på dagen godkände min riksdagsgrupp budgeten för vår del och de andra grupperna för sin del, och på eftermiddagen höll regeringspartierna en gemensam presskonferens om budgeten. Vi som sitter i finansutskottet jobbar ju intensivt med budgeten under hela hösten. Budgeten är höstens årligen återkommande stora grej, även om riksdagens förhandlingsresultat sällan får stora rubriker i massmedierna.

Jag är nöjd med riksdagens tillägg. Många av Svenska riksdagsgruppens motioner godkändes helt eller delvis. Vi lades t.ex. pengar till utbyggnaden av vatten- och avloppsnätet som är viktigt för att minska på utsläppen från bebyggelsen på glesbygden. Mycket viktigt var fyra miljoner som reserverades för barn- och ungdomspsykiatrin. Också rusmedelvården fick ett betydande öronmärkt anslag. En mindre summa, som kan visa sig ha stor betydelse trots det, var 100 000 euro som reserverades för utbildningsstyrelsens arbete för att förbättra personalsituationen vid de svenska daghemmen i huvudstadsregionen. Annat som krävts från vårt håll var bl.a. ökade anslag för förbindelsetrafiken i skärgården.

De som är besvikna är alla studerande som inte heller denna gång fick förhöjd studiepenning. Under presskonferensen sade jag att studiestödet måste vara en fråga som tas upp i regeringsförhandlingarna. Om vi skulle ha gjort som de studerande ville så skulle vi ha lagt till 67 miljoner euro på årsnivå. Eftersom regeringspartierna förbundit sig att hålla budgetramarna och inte göra en valbudget som skulle ha sprängt ramarna så beslöt man att inte i det här skedet röra studiestödet. Om nästa regering vill så kan en justering göras ganska snabbt oberoende av det här. Men det är något den kommande regeringen måste besluta.

Det är ett spännande arbete att vara med och göra upp statsbudgeten och att sköta förhandlingarna för vår grupps del, vilket jag gjort de senaste tre åren. Och det känns bra då vi nått ett resultat som den egna gruppen är nöjd med.