måndag, oktober 30, 2006

Dubbla budskap om Sibbo

Sibbofrågan blir ett tema för riksdagsvalet. Det här veckoslutet befästes det igen i och med att Maarit Feldt-Ranta på FSD-kongressen sade att Sibbofrågan skall skjutas upp eftersom den är så komplicerad och den demokratiska processen tar tid. Hon passade på att kritisera centerpartiets ministrar och låtsades som om sdp skulle vara helt oskyldig i hela affären. Sanningen är ju att också socialdemokraterna stött Helsingfors annekteringsplaner i Sibbo. Det enda partiet som konsekvent fördömt Helsingfors tvångsinlösningsplaner är sfp.

Det som är anmärkningsvärt är att Maarit Feldt-Ranta påpekar att den demokratiska processen måste beaktas men samtidigt säger att man nu måste göra de beslut som borde ha gjorts för 20 år sedan. Det här är motstridigt. I Sibbo har demokratin fungerat lika bra som i andra kommuner. Genom val har beslutsfattarna valts och den linje Sibbo valt har återspeglat Sibbobornas vilja. Däremot är den pågående processen ett exempel på något helt annat än en demokratisk process.

Elakt kan man tänka sig att Feldt-Rantas utspel var ett riksdagsvalutspel riktat till det nyländska fältet och inte minst till den svenska befolkningen. Sannolikt är att hon i egenskap av partisekreterare måste ha samma åsikt som partiordförande som entydigt stött Helsingfors planer. Här kan man nog tala om dubbla budskap, vilket även flera andra politiker redan hunnit påpeka i offentligheten. Maarit Feldt-Ranta vet att Sibbofrågan blir en svår fråga för FSD inför riksdagsvalet eftersom moderpartiet stöder annekteringsplanerna.