måndag, oktober 09, 2006

Kopparnäs och sfp

Ajankohtainen kakkonen på Yle och 45 minuuttia på MTV3 visade senaste vecka två reportage om Kopparnäs i Ingå. Upplägget av programmen var exakt den samma. Sfp beskylldes för att sälja bort fina delar av Kopparnäs rekreationsområde. Man gav en bild av att hela affären varit ett internt bästa broder-koncept av stort mått. Min riksdagskollega Arja Alho gjorde sig nära på skyldig till språkhets då hon inte bara beskyllde sfp utan mera allmänt svenskspråkiga för att sabotera Kopparnäs.

Journalisterna gjorde sig verkligen skyldiga till en subjektiv återgivning av verkligheten. Dess värre skickligt gjort. Min version av hur Kopparnäs området räddades från exploatering är helt en annan än Alhos. Sfp:s andel i det hela är att vi i regeringen arbetade för att staten skulle åta sig att finansiera en del av köpet. Det lyckades vi med och statsstödet uppgick till 30 %, m.a.o. en betydande andel av hela köpet. Föreningens medel kommer till stor del från medlemskommunerna som på det sättet också var med om att finansiera området. Utan statsstödet skulle Nylands rekreationsområdesförening inte ha kunnat köpa området av Imatran voima. Området skulle högst sannolikt ha fallit i utländska investerares händer om inte föreningens verksamhetsledare hade handlat rappt och skrivit under köpekontraktet trots att finansieringspusslet inte var helt klart.

På detta sätt fick man ett område på över 500 ha och ca 13 km strandlinje reserverad för allmänhetens rekreationsbehov. Själv var jag också med om att lobba för affären genom att i ett tidigt skede kontakta personer som arbetar med markuppköp vid miljöministeriet.

Arja Alhos påstående att sfp i riksdagen skulle ha motarbetat Kopparnäs var en fräck beskyllning som journalisterna kunde ha kollat upp med mig som från vår sida förhandlar om budgeten i riksdagen. De övriga regeringspartierna förde inte Kopparnäs till förhandlingsbordet, vilket Alho lät förstå i tv-programmet. Då rekreationsområdesföreningen förhandlat med ministeriet hade de presenterat en finansieringsplan i vilken ingick att en liten del av området skulle säljas för att finansiera en del av köpet. Området som såldes var ca 5 ha av 550 ha!

Nämnas bör att Nylands rekreationsområdesförenings styrelse består av 16 medlemmar varav bara två är från sfp. Ordföranden är samlingspartist, inte sfp:are.

Det som nu retat upp Alho och andra som fått hela affären att verka som en katastrof är att köparen av tomterna är en finlandssvensk vars fru är sfp:are. Köparen hade tagit kontakt med föreningen då han i kommuntidningen läst att tomterna är till salu. Verksamhetsledaren Wickström i rekreationsområdesföreningen har en stor erfarenhet av fastigheters värde och han bedömde att priset var bra. Nu påstås att priset var för lågt.

Med facit på hand kan man säga att det skulle varit bättre att sälja området efter en anbudstävling med annonser i flera tidningar. Till föreningens försvar kan man å andra sidan säga att det var viktigt och nödvändigt att snabbt få finansieringen av hela området ordnad, att styrelsen måste ha bedömt av priset var bra och att den som tar sig en titt på de områden som Nylands rekreationsområdesförening tidigare har köpt, kan konstatera att verksamhetsledaren med styrelsens stöd verkligen har gjort ett fint arbete genom anskaffningen av många natursköna rekreationsområden.

Sfp hade ingenting att göra med Aaltos köpanbud eller senare med val av förvaltare för Kopparnäs område. Skötseln och administrationen av föreningens angelägenheter ligger i styrelsens händer, där som sagt sfp har endast två platser.

Däremot anser jag att man med fog kan säga att sfp både i regeringen och riksdagen aktivt bidrog till att Kopparnäsområdet beviljades statstöd och att ett stort område nu reserverats för nylänningars rekreation.

Det är skrämmande att seriösa aktualitetsprogram blint tagit till sig bara den ena versionen av Kopparnäshistorien och att man med språkpolitiska förtecken har mage att förvränga sanningen.