onsdag, oktober 04, 2006

Inget nytänkande i Purasjokis rapport

Ibland känns det som om historien skulle upprepa sig, också på kort sikt. Det femte kärnkraftverket är inte ens färdigt byggt då kraven på ett sjätte kärnkraftverk förs fram, denna gång av utredningsman Matti Purasjoki. Konstigt lite har man skrivit om att byggandet av det femte kärnkraftverket varit komplicerat och att bygget är ett år försenat och att strålsäkerhetscentralen på våren hade en hel del anmärkningar till byggprojektet. Utredningsmannen föreslår också att mera satsas på förnybar energi och på att hinder för vattenkraft avskaffas. Intressant var att Fortums maktposition tycks vara problematisk och att Purasjoki anser att Fortums marknadskraft måste dämpas. Å andra sidan tycks inte ens Fortum klara sig i konkurrensen med de övriga stora energibolagen i norden, där Sverige och Norge styr den nordiska elbörsen. Sedan anser Purasjoki att man skall grunda ett nytt statsbolag som Fortum inte skulle vara ägare i. Detta för att minska på Fortums dominans.

Det hela är ganska komplicerat. Om man vill utläsa något nytt av betydelse så är det kanske att förnybar energi lyfts fram så kraftigt av utredningsmannen. Många uppfattar ju fortfarande förnybar energi som något som på sin höjd kan komplettera de stora energialternativen, inte som ett jämnstarkt alternativ. Men de som följer med diskussionen och trender i världen har börjat inse att de förnybara energiformerna verkligen håller på att göra entré globalt. Synd att Purasjoki inte insett att han borde ha lyft denna sektor som nummer ett, framom kärnkraften som ju de facto hör till det förgångna då man talar om teknologiutveckling och framtiden.

Jag är inte övertygad om att staten skall grunda nya statsägda bolag. Under de senaste åren har staten sålt bort en hel del statsägt. Också kommuner, bl.a. min egen, har valt att sälja bort energibolaget eftersom vi ansåg att det inte är nödvändigt att en kommun sköter om energiproduktionen då konsumenten ändå fritt kan välja varifrån hon köper sin el. Jag tycker inte staten skall ta initiativ till ett sjätte kärnkraftverk. Minister Pekkarinen konstaterar också att det är företagens sak, inte statens. Regeringen och riksdagen fattar beslut i det skede då företagen lämnat in en ansökan.

Däremot tycker jag att det strategiskt skulle vara klokt att med stora statliga forsknings- och utvecklingsresurser medverka till att kunnandet om förnybar energi skulle stärkas kraftigt och till skapandet av ett kunskapskuster i vilket både energiproducenter och konsumenter, forskare, universitet skulle medverka. Målet borde vara att göra Finland världsbäst på ny förnybar energiteknologi med betoning på bioenergi men även energisparande m.m. Det här skulle ha varit "nytänkande", en betoning som borde presenteras nu, just nu, med tanke på följande regeringsprogram.