lördag, december 02, 2006

Förvånande Sibboutspel

Sibbofrågan rullar vidare. Utredningsmannen gav sitt förslag på torsdag. Grundförslaget för den fortsatta behandlingen är nu utredningsmannens förslag. Förslaget överskrider kommunindelningslagens krav om att högst fem procent av en kommuns invånare kan överföras till en annan kommun utan båda kommunernas samtycke. Inte att undra på att Sibbo inte accepterade förslaget.

Häpnandsväckande var att min annars så kloka kollega Mari Kiviniemi (centern) lyfter in språkförhållandena i diskussionen och skyller på en språkbarriär som orsak till att Sibbo inte byggts kraftigare. Man blir ju förvånad över hur snabbt centerfilosofin om kommunernas självbestämmanderätt suddats ut för en Jalasjärvibo som flyttat till Helsingfors.

Oberoende av språk har besluten om hur Sibbo skall utvecklas hittills skett utgående från demokratiska beslut i kommunen. Tillväxten i Sibbo har under de senaste årtionden varit stark, Sibbo hör till de mest snabbväxande kommunerna för tillfället. Man har lyckats hålla balansen mellan service och befolkningstillväxt rätt bra.

Björn Månsson skrev helt rätt då han idag konstaterade att man trots svenskspråkigheten byggt både norrut och västeut.

Centerns stadspolitik förvånar mig. Städer kan inte byggas enbart utgående från småhus i städernas utkanter utan också stadskärnorna måste göras attraktiva för dem som vill bo och skall arbeta i städerna.