onsdag, september 12, 2007

Nordisk klimat- och miljöpolitik

Klimatpolitiken har blivit ett verkligt hett politiskt ämne. Dagligen läser vi i tidningarna om växthuseffekten. Att frågan är aktuell märks också på de seminarie- och konferensinbjudningar som skickas till enskilda riksdagsledamöter och till riksdagens utskott. Det märktes verkligen idag då riksdagens miljöutskott sammankom. Förra veckan besökte riksdagens miljöutskott Sveriges riksdags miljö- och jordbruksutskott och , inte helt oväntat, var klimatpolitiken och Östersjö de två frågorna som vi diskutera mest.

Igår deltog jag i en nordisk klimatkonferens i Helsingfors som hade anpassning till klimatförändringen och den fysiska planeringen som tema. Jag var där som medlem i nordiska rådets miljöutskott. Mitt budskap var att vi borde samarbeta inom norden mycket mera då det gäller, forskning, utveckling, kommersialisering inom miljö- ochklimatsektorn. Norden har redan nu en gemensam el-marknad och det skulle vara naturligt att vi skulle ha samma lösningar då det gäller att befrämja energisparande, ibruktagning av nya rön och ny, miljöskonande teknik. Forskningssamarbetet borde bli ännu intensivare. Mitt andra budskap var att anpassningsförberedelserna är viktiga, men att man inte får glömma bort det viktigaste, nämligen att bromsa klimatförändringen genom att minska utsläppen av koldioxid.

Också under besöket i Stockholm förvånades jag över hur dåligt insatta vi är i det arbete som pågår i grannlandet, vice versa. Ändå har vi samma problem framför oss, både då det gäller Östersjön och klimatförändringar. Visserligen finns nordiska rådet som ett etablerat forum för samarbete, och det är bra. Men man kunde också samarbeta mera och ha mera kontakter direkt till utskotten i grannländerna. De skulle inte skada alls, tvärtom.