fredag, april 18, 2008

Valreformen

Nästa vecka skall partisekreterarna ha sitt betänkande klart om en eventuell valreform. Det är märkligt att arbetet med valreformen diskuteras så lite i medierna. Principiellt är det mycket stora förändringar som föreslås. Av någon anledning tycks majoriteten av partierna anse att det är för lätt för små partier att få inflytande och att det här hotar demokratin. Tänk att inte ens de gröna, som vuxit fram ur en gräsrotsrörelse, motsätter sig en röstspärr? Röstspärren föreslås enligt de uppgifter som läckt ut att bli 3,5-4 %. Blir ett partis understöd under detta magiska tal faller partiet helt utanför riksdagen.

För Sfp är det här självfallet ett problem. Med dagens understöd klarar vi ribban men på lång sikt kan man inte vara helt säker, det kan ju hända något som vi inte kan förutse idag. Tanken om bara ett valområde för hela landet är problematisk för sfp som traditionellt har ställt upp kandidater i bara fyra kretsar. Blir det så här så måste Sfp se över verksamhetsfältet helt och hållet. Då gäller det att samla röster överallt i landet, eftersom de sammanlagda rösterna avgör mandaten i riksdagen, i stället för valframgånen i valkretserna. Då blir det dags för sfp-vallistor i både Lappland, Kymmene och Tavastland...

Med tanke på att ca 70 % av den svenska befolkningen i Finland val efter val har röstat på Sfp, kan man säga att det för den svenska befolkningsgruppen och för det tvåspråkiga Finland skulle vara en verkligt dramatisk händelseoch en stor olycka, om partiet inte skulle klara tröskeln och inte alls vara representerat i riksdagen. Så behöver det ju inte gå men tanken måste tänkas. Skulle det då vara en tröst att Ålands självskrivna mandat skulle representera det svenska i Finland. Knappast.