torsdag, december 17, 2009

Barnträdgårsutbildningen i Helsingfors tar ett kliv framåt

Den här veckan behandlas finansutskottets budgetbetänkande i plenum. vi håller tal och röstar. Jag är mycket nöjd över att riksdagen igen i år upprepar sin oro för den svåra bristen på svenskspråkiga barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Riksdagen uppmanar undervisningsministeriet att se till att en grundutbildning av barnträdgårdslärare inleds år 2011 i Helsingfors Universitets regi.

Jag har i mitt arbete i riksdagen under många år försökt hitta olika sätt att lösa problemet med bristen på behöriga svenskspråkiga barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Förra året lyckades jag få igenom i finansutskottet stöd för två tilläggsanslag för den svenska barnträdgårdslärarutbildningen. Det ena anslaget gick till Åbo Akademi och handlade om att år 2009 inleda en ny utlokaliserad kompetensgivande utbildning i Helsingfors, vilket också har skett. Det andra anslaget riktades till Arcada och handlade om att inleda planeringen av en grundutbildning i samarbete med Helsingfors universitet. Tanken är att starta en helt ny skräddarsydd utbildning i Helsingfors eftersom så få svenskspråkiga barnträdgårdslärare i detta nu har sökt sig till huvudstadsregionen. Det är inte alls omöjligt att Åbo Akademi kommer att finnas med i utbildningen.

År 2009 är 52 % av de svenskspråkiga barnträdgårdslärarna i Esbo obehöriga. Situationen är ohållbar. Något borde ha gjorts åt saken redan för länge sedan.

De svenskspråkiga och tvåspråkiga barnen bör ha rätt till behörig daghemspersonal. Nu behövs en långsiktig lösning på problemet med barnträdgårdslärarbristen vid de svenskspråkiga daghemmen i huvudstadsregionen. Vid sidan av barnträdgårdslärarutbildning i Jakobstad och den utlokaliserade kompetensgivande utbildningen av personer som redan arbetar vid daghem är det nu nödvändigt att inleda en grundutbildning av barnträdgårdslärare i Helsingfors.

Bristen på barnträdgårdslärare i de svenska daghemmen i huvudstadsregionen är akut. Läget har förvärrats under de senaste åren och redan nu saknas ca 100 svenskspråkiga barnträdgårdslärare i regionen.

Jag är glad över att Helsingfors Universitet har sett till att finansieringen av den fortsatta planeringen av grundutbildningen för år 2010 säkras och konstaterar att möjligheterna att starta utbildningen år 2011 är goda.

Riksdagens viljeyttring är tydlig. I budgetbetänkandet uppmanas undervisningsministeriet att beakta det förberedande arbetet och se till att finansieringen ordnas så att utbildningen kan inledas år 2011.