onsdag, maj 20, 2009

Nordiskt samarbete

Frågan om hur det nordiska samarbetet borde utvecklas är igen aktuell. En rapport som beställts av mittengruppen för NR säger bl.a. att NR:s arbete skulle bli effektivare om antalet parlamentariker i de nationella delegationerna skulle minska. Jag är av helt annan åsikt.

Jag tycker att alla riksdagsledamöter på något sätt borde involveras i det nordiska politiska samarbetet. De nordiska länderna är vår närmaste referensram på många sätt .

De nordiska parlamentarikerna kan uppmana regeringarna att vidta olika åtgärder och följer upp ministerrådets politik. NR är ett samarbetsforum för parlamentariker där man får insikt i den politik som förs i de nordiska länderna, där man gör upp målsättningar för en gemensam politik och där man de senaste åren allt mer följer med och påverkar i sådana globala frågor där det finns ett kollektivt intresse så som klimatförändringen och säkerhetsfrågor. NR skall ge och ger impulser för parlamentarikernas arbete i respektive land.

En del säger att man koncentrerar sig för mycket på språk och kulturfrågor men å andra sidan är det naturligt att språk och kulturfrågor genomsyrar nordiska rådets verksamhet. Det är alltså inte ett problem. För några år sedan tillsattes en arbetsgrupp under ledning av Ole Norrback för att arbeta med gränshinderfrågan. NR har aktivt följt med Stoltenbergs arbete och på det senaste presidiemötet i april utnämnt en person som skall ge förslag på hur nr ska arbeta vidare med frågan om att öka tryggheten i norden. Uppdraget omfattar också människohandel och trygghet i vardagen. Globaliseringsfrågor, den nordliga dimensionen, klimatförändringen och Europa politiken är teman för de senaste och detta års sessioner.

Förra veckan kunde vi läsa att grannländerna Finland-Sverige bildar en fond som ska bidra till projekt som minskar utsläppen av näringsämnen till östersjön. Nordiska rådet tog för ett år sedan initiativ i denna fråga och uppmanade de nordiska länderna att reservera medel för det här ändamålet. Jag har själv för några veckor sedan lämnat in ett spörsmål till regeringen om samma sak. Jag tror att parlamentarikernas krav har bidragit till att pengar nu reserveras för ändamålet.

De nordiska länderna har nu en unik chans att tillsammans vara en stark aktör i Europa. Sverige tar snart över ordförandeskapet i EU. FN:s klimatkonferens ordnas i Köpenhamn i december 2009. Sverige kommer nästa år att ta över ordförandeskapet inom Helcom, nu har Ryssland det. På hösten skall EU:s Östersjöstrategi godkännas. De nordiska länderna är i Europas och världens fokus.


HS sade på ledarsidanpå fredagen att vi i Finland måste se till att vi i Finland förstår och kan tala svenska i Finland också med tanke på de nära kontakterna till Sverige. Äntligen tar en finsk opinionsbildare ställning till svenskans ställning i Finland, på ett positivt sätt.

Faktum är att kulturen och språket är något som förenar de nordiska länderna och som norden inte skall ge avkall på, inte betona mindre, även om samarbetet med de andra Östersjöländerna och EU ökar.

Språkkunskaperna i Finland har nått botten säger språklärare och kunskaperna i svenska har rasat sedan studentsvenskan blev frivillig i studentexamen.

Nu behövs mera stöd av beslutsfattare på hög nivå för att stöda svenskan. Det är dags för presidenten att ordna ett språkforum och för statsministern, undervisningsministern och justitieministern att begrunda varför språkkunskaperna rasar vilket också märks i uppföljningen av språklagen.