onsdag, november 19, 2008

Positiva satsningar i Esbos budget

I Esbo förhandlar gruppordförande för respektive politisk fullmäktigegrupp om budgeten efter att stadsdirektören gett sitt förslag. Tre dagar förhandlade vi om Esbos budget och igår fick vi ihop ett paket som alla andra grupper utom de obundna (Sannfinnarna finns inte ännu som grupp) och vänstern kunde acceptera. Jag skall inte lista alla ändingar utan bara några som jag är särskilt nöjd med.
För det första blir det ingen nedskärning av timresurserna. Vi lade till sammanlagt 1,1 miljoner euro till den finska och svenska skolan. Alla föräldrar och lärare kan pusta ut.

Särskilda svenska stasningar är ett nytt dagis i norra Esbo, visserligen i en flyttbar paviljong, men i alla fall. Det är en betydande satsning , kostar ca 800 000 euro. Enligt de uppgifter jag har fått skulle det finnas 40 barn i kö för en svensk dagisplats i trakten kring Kalajärvi. Nu fixar det sig!

Annat positivt. Det blir en satsning på den svenska familjerådgivningen nästa år. Den svenska familjerådgivningen som är placerad i Mattby skall få förstärkning. Vi lade till pengar för en ergoterapeut och beslöt att en familjearbetare skall arbeta i anslutning till detta team. Dessutom skall en svensk psykolog anställas för vuxna svenskspråkiga Esbobor.

Glad är jag också över beslutet att en av de sju nya vakanserna vid mellersta Esbos nya bibliotek skall vikas för en person som betjänar den svenska befolkningen i området.

I protokollet skrev vi också ner att bygget av Mårtensbro nya skola skall starta år 2009. Mycket efterlängtat och viktigt! Vi tidigarelade också byggstarten av Bastviks daghem så att planeringen inleds 2010 och bygget 2011.

Många andra positiva förändringar gjordes också även om man nog kan säga att förändringarna till stadsdirektörens över en miljarder euros budget är marginella ( under 4 miljoner euro).

Det oroande är att skatteintäkterna minskar i snabb takt just nu och därför blir vi i Esbo tvungna att täcka underskottet med stora lån. I längden kan man inte göra så här så jag är rädd för att vi under de kommande åren blir tvungna att göra många otrevliga beslut i fullmäktige.