fredag, januari 23, 2009


Jag har en vecka av en intensiv försvarskurs bakom mig. Två och en halv vecka återstår. Jag hade inte särskilt stora förväntningar, var mest nyfiken, för många har sagt att den här kursen är speciell. Och den är vekligen bra. Det händer mycket i världen just nu. Under kursen får vi en mångsidig bild av läget i världen och Finlands beredskap i olika slags krissituationer. Riksdagen sammanträder först om några veckor, i början av februari. Jag har varit på en del möten under de senaste veckorna men kunde hålla ledigt så länge barnen var lediga. Det var skönt att vila ut sig. Då man under några veckors tid utan problem sover över 10 timmar per natt visar det väl bättre än mycket annat att det finns något som sömnskuld som då och då måste "skötas" bort.

Obama tog över den här veckan. Han känns som en så naturlig människa att man nästan känner sig som personlig vän med honom. Hans första dagar som president har varit imponerande. Nästan för bra för att vara sant.

Säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen godkändes idag av regeringen. Natofrågan är igen den som intresserar medierna och allmänheten mest. Redogörelsen flaggar inte heller den här gången för ett medlemskap men möjligheten att Finland ansluter sig till Nato bibehålls. De facto är en stor del av vårt försvar redan nu anpassat till Nato. Finland deltar i krishantereringsuppdrag under Nato och i en hel del gemensamma militära övningar. Jag tror att skillnaden med nu läget och ett fullt medlemskap är mindre än vad vi i allmänhet tänker oss. Det här alltså om man bara beaktar saken ur ett Finländskt perspektiv utgående från hur vårt försvar fungerar och ser ut idag. Nato har också ändrats genom att krishanteringsuppdrag blivit en allt större uppgift också för Nato. Allt det här talar för ett Natomedlemskap. Det som talar mot är frågan om ett medlemskap försämrar våra grannförhållanden till Ryssland och om ett medlemskap skulle innebära att risken för terrorism skulle öka i Finland genom att målet för eventuella terrorattacker sannolikt är större i Nato länder än i länder som bara samarbetar med Nato. Av de här två aspekterna som talar mot ett Natomedlemskap är frågan om grannsämjan den som väger tyngre.
Redogörelsen skall under våren behandlas av riksdagen och jag hoppas att debatten om Nato skall vara öppnare och tydligare än den hittills varit. Regeringen säger i redogörelsen något i stil med att ett Nato medlemskap skulle förutsätta att det finns ett brett stöd för det i samhället. Enligt min åsikt betyder dethär att om en ändring i Natoinställningen skall kunna ske, dvs Finland skulle besluta att anhålla om fullt medlemskap, måste Natofrågan därför antingen vara en fråga som debatterats öppet och ingående inför ett riksdagsval eller en fråga som folket tar ställning till i en folkomröstning. Dessutom är vår grundlag skriven så att presidentens inställning också har en stor betydelse.

Ute är det vintrigt och härligt. Hoppas det fortsätter så här. Jag såg just ett grannbarn skida omkring på gårdsplanen. Nu gäller det att ta vara på varje snörik stund. Dessvärre finns det också andra plikter som kallar. Om en stund skall jag gå på första palavern för den nyvalda stadsstyrelsen i Esbo.