fredag, mars 02, 2007

De höga bostadspriserna

En het fråga i huvudstadsregionen är de höga bostadsprisen. Många ministrar och andra tongivande personer anser att det viktigaste sättet att få ner bostadspriserna är att planlägga och bygga mera bostäder. Det är ju också ett huvudargument för att delar av Sibbo skall brytas loss och slås ihop med Helsingfors (vilket jag motsätter mig).

Man kunde få uppfattningen att ingenting byggs i huvudstadsregionen fastän verkligheten är den motsatta. Varje år blir tusentals nya bostäder färdiga och i Esbo står för tillfället hundratals nya bostäder tomma, bl.a. i Köklax. Prisen är verkligen för höga men jag tycker inte det verkar som om priserna pga ett stort utbud skulle gå ner. Man kan fråga sig hur länge det lönar sig för byggföretagen att låta bostäderna stå tomma i stället för att sänka priserna till en vettigare nivå. Jag anser inte att det är en hållbar strategi att satsa på kvantiteten mera än på kvaliteten i byggandet. Det blir dyrt i längden och samtidigt förstörs genuina kultur- och naturlandskap. Det måste finnas en långsiktighet i all planering. Städerna kan underlätta bostadssituationen genom att bygga hyreshus och det gör man redan nu. Man måste också fundera på andra sätt att få tomma bostäder ut på marknaden och sätt att få prisen ner än genom ett överutbud.

Man borde också satsa mera på trivsamma höghusområden inne i städer. Den som besökt Herrgårdsforsen i Vanda har sett hur ett verkligt trevligt höghusområde kan se ut. Jag har svårt med centerns tankar om att alla skall kunna bo i småhus i städer. I praktiken kan det inte fungera. Det intressanta är att det finns tomter reserverade i generalplaner i huvudstadsregionen för över 200 000 invånare till redan nu.

För att underlätta unga familjers situation borde det också vara möjligt att få räntestöd för den andra bostaden man skaffar sig. Den stora bostadsinvesteringen gör många i det skedet då familjen börjar växa och barnen behöver eget utrymme. Den tiden kämpar många dessutom med studielån, snuttjobb och rätt små löner.