tisdag, mars 13, 2007

Riksdagen har avslutat sitt arbete

Jag har just klättrat upp för trapporna till mitt arbetsrum som är uppe i sjätte våningen. Nere i rikssalen avslutas som bäst talmannens kaffemottagning och före det hölls det sista mötet i plenum. Intresset den här gången var inriktat på talman Lipponen som nu gör sorti från rikspolitiken. Presidenten hamnade lite i skymundan trots att hon också höll ett tal. Lipponen har en lång karriär bakom sig och då en journalist på morgonen ringde upp mig och ville höra min syn på Paavo Lipponen så svarade jag att jag uppfattar honom som en statsman och att det har varit lätt att samarbeta med honom. För sfp har Lipponen varit ett stort stöd. Han har en positiv syn till det svenska i Finland och han var som statsminister inte villig att slopa den obligatoriska studentsvenskan fastän dåvarande undervisningsminister Rask gärna redan då skulle ha gjort det. Tyvärr gav Vanhanen vika för undervisningsminister Haatainen som sedan under den här regeringen fick stöd av alla utom sfp:s ministrar i frågan.
Men det om det.
Dagarna har rusat iväg i kampanjarbetets tecken. Jag har rört mig från Hangö i väst till Lovisa i öst. Många, många har jag hunnit träffa på gator, caféer, torg och i köpcentrum. Det är både roligt men ärligt sagt också rätt tungt eftersom dagarna blir långa.
Det var många med vemod i blicken som stegade ut ur plenisalen idag. 28 riksdagsledamöter lämnar (på eget initiativ) riksdagen men ungefär en tredjedel av riksdagsledamöterna brukar bytas ut. Förutom att det i dag är vår i luften så är är spänningen också högt uppskruvad i riksdagshuset.