fredag, juli 14, 2006

Statsminister Vanhanens tal på bostadsmässan

Efter en lång paus kände jag idag mig manad att skriva. Jag har just varit med om att öppna bostadsmässan i Köklax, Esbo. Området är mer eller mindre i mina hemknutar, jag hörde till fåtalet som kunde ta sig till fots till öppningen.

Statsministern höll ett ovanligt starkt laddat "politiskt" tal. Han tog tillfället i akt för att säga vad han anser om Helsingfors begäran om att inkorporera delar av Sibbo. Jag har redan tidigare hört att Vanhanen stöder inkorporeringen så i och för sig var det inte en överraskning. Det som var positivt var i alla fall att han tydligt sade att Sibbo inte skall bli kvar med skulder och Helsingfors med intäkter som en följd av markerövringen (det ordet använde han inte). Han lät tydligt förstå att gränserna måste diskuteras och att andra orsaker än att få tomtmark för Helsingfors expanderingsbehov inte för Helsingfors del kan komma på frågan. Specifikt nämnde han skärgården. Åtminstone jag förstod det som om Helsingfors anspråk på stora skärgårdsområden inte är berättigade eftersom de inte handlar om tomtmark för boende utan om något annat.

Jag kan inte låta bli att förundra mig över att centerpartiet så kraftigt ger sitt stöd till tvångsåtgärder som en av de berörda kommun motsätter sig. Vanhanen nämnde också Vanda där en opinion mot markerövring också vuxit fram i andra partier än sfp. Centerpartiet anser tydligen att kommunernas självbestämmanderätt är ett oviktigt värde i huvudstadsregionen och dess randkommuner. Som om invånarna här skulle ha mindre känsla för sin boendemiljö här än på andra orter!

Statsministern betonade också flera gånger att priset på bostäder och tomtmark i denna region är för högt och att enda sättet att få ner prisen är att planera och bygga mera. Han underströk att finländarna vill bo i små hus, ofta egnahemshus och att det rätta i huvudstadsregionen är att bygga små hus för alla som vill bo så. Jag kan inte förstå att centerpartiets linje idag är att betona vikten av att folk från olika delar av landet flyttar till huvudstadsregionen. Brukar inte centerpartiet traditionellt vara partiet som vill hålla hela landet bebott och hålla landsbygden levande?

Jag tror att utbudet av småhus, både egnahemshus och radhus i huvudstadsregionen inom tio år kommer att öka markant då den stora pensionärsgenerationen börjar söka sig till bekvämare och mindre stadsbostäder i höghus närmare Helsingfors centrum. Jag vill inte att hela Finlands folk skall flytta till huvudstadsregionen utan hoppas att också andra orter skall locka unga familjer. Om statsministerns vision uppfylls byggs det snabbt mycket på tidigare oexploaterad mark. Bebyggelsen breder ut sig och de sista grönområden i huvudstadsregionen måste offras.

Dessutom. Stod det inte senaste vecka i våra tidningar att tomt och bostdspriserna stigit överallt i Europa och att våra bostadspriser i Helsingfors med omnejd varken stigit mest eller är högst?

Slutligen. Köklax bostadsmässoområde har lyckats bra. Jag har själv suttit i stadsplaneringsnämnden i Esbo och kämpat för att detta område skall planeras så att områdets historiska värden och natur beaktas. Inga fler fula betonghus utan tätt och småstadsmässigt parallellt med den gamla bebyggelsen. Jag tror att det "nya" Köklax blir en trevlig boendemiljö.