fredag, november 06, 2009

EU:s Östersjöstrategi godkänd

Så här står det i ett protokoll från EU:s ministerrådsmöte den 30 oktober. Jag har inte märkt att medierna skulle ha rapporterat att EU:s Östersjöstrategi skulle ha godkänts. Konstigt. Det är ju en jättestor sak.

De som skriver politisk historia kommer att märka att mycket hände kring Östersjön de här åren. Mycket mera än under de senaste decennierna. Nu gäller det att fortsätta hålla upp tempot på den fronten eller så som jag har förstått att Katainen brukar säga "on tekemisen meininki".

En stor utmaning är att få ryssarna involverade i Östersjösamarbetet. Gasledningen ser ut att få godkänt och det är ju ett delat ryskt-europeiskt intresse som säkert har en viss betydelse för samarbetet i många andra frågor. Jag hoppas och tror att ryssarna skall vara med om att fortsätta minska utsläppen till Östersjön. Reningsverket i Kaliningrad måste byggas så snabbt som möjligt.

IV. EU Strategy for the Baltic Sea Region

The European Council adopts the EU Strategy for the Baltic Sea Region and endorses the Council conclusions on the subject (doc. 13744/09). This Strategy constitutes an integrated framework to address common challenges, i.a. the urgent environmental challenges related to the Baltic Sea, and to contribute to the economic success of the region and to its social and territorial cohesion, as well as to the competitiveness of the EU.

The European Council calls upon all relevant actors to act speedily and ensure full implementation of the Strategy, which could constitute an example of a macro regional strategy. It invites the Commission to present a progress report to the Council by June 2011.

onsdag, november 04, 2009

Regionförvaltningsreformen

Igår debatterades förvaltningsutskottets betänkande om totalreformen av regionförvaltningen i plenum. Sfp var mycket aktiv i debatten men av någon orsak valde tv-nytt att helt ignorera oss i nyhetsrapporteringen. Frågan om Karlebys orientering norrut mot Uleåborg eller söderut, mot den svenskspråkiga Vasaregionen är redan en långkörare och det var just den frågan som väckte mest debatt också nu.

Intressant var att justitiekanslern i ett svar på en förfrågan av folktinget och av Jacob Söderman, ger en stark antydan om att det finns en risk för att statsrådet håller på att göra ett beslut som är i strid med grundlagen. Det är mycket allvarligt om statsministerns parti inte skulle beakta ett utlåtande av JK. Det är mycket ovanligt att JK blandar sig i en politisk fråga som är under behandling i statsrådet. Det är ett bevis för att det handlar om en stor principiell fråga. Det handlar om vilken tyngd statsrådet ger grundlagen.

I salen påpekade jag att problemet inte ligger i hur lagen är formulerad gällande den språkliga frågan. I lagen finns nämligen tydliga hänvisningar till grundlagen då det bl.a. gäller kravet på att i förvaltningsreformer gå in för enhetliga språkliga områden. Problemet är att man i lagen, då det gäller områdesindelningen, hänvisar till en förordning och förordningar godkänns av statsrådet, inte av riksdagen. Om minister Kiviniemi får det så som hon hittills tänkt, så skulle det i förordningen stå att Karleby skall ingå i det norra Ely-området. Så från att ha varit en del av svenska Österbotten så skulle Karlebyborna nu bli tvungna att få sin service av myndigheter i Uleåborg och Lappland som givetvis (enligt grundlagen) skulle bli tvungna att inrätta tvåspråkiga myndigheter. Är det det som kallas för att splittra och regera…

Jag ser det som en självklarhet , ett måste, att statsrådet beaktar justitiekanslerns utlåtande och framför allt grundlagsutskottets starka ställningstagande då de gör sitt slutliga beslut om indelningen av områden. Statsministern kan bara inte ignorera grundlagen