torsdag, april 22, 2010

Chockbesked av regeringen

Kärnkraften delar folket, det har den alltid gjort. Då beslut om det första kärnkraftverket gjordes på 70-talet trodde man att avfallsfrågan skulle vara löst år 2000. Den är det inte ännu idag. I Finland har vi beslutat deponera avfallet i berggrundet där det kommer att vara aktivt ännu i 10 000-tals år. Riskfritt är det alltså inte. Man talar inte heller då om slutdeponering. Ingen annenstanns i världen har beslut om slutlagring gjorts och det radioaktiva avfallet har inte kunnat göras ofarligt.

Regeringen beslöt igår förorda två nya kärnkraftverk. Regeringen är totalt blind för faktumet att byggandet av Olkiluoto 3:an har misslyckats totalt. Kostnaderna har stigit från 3 miljarder till närmare det dubbla och man är redan nu 3 år försenad i projektet. De tekniska problemen har varit många och borde rimligtvis ha inneburit att regeringen skulle ha intagit en försiktigare inställning till en fortsatt tilltro till kärnkraftens förträfflighet. Men nej.

Den här veckan har regeingen kommit överens om hur man ska uppnå den andel förnybar energi som Finland förbundit sig till inom EU: 38% blir inte lätt att uppnå, men med nya styrmedel har man nu visat att det är möjligt. Målet är att till 2020 producera 38TWh med fönybar energi, en mängd som motsvarar el-produktionen vid tre stora kärnkraftverk. Här har vi ett bevis för att förnybar energi är ett reellt alternativ.

Då resten av Europa och världen talar om att öka energisparande och effektiviteten ska vi i Finland synbarligen sträva åt ett annat håll. Ingen ambition har denna vecka uttalats om att minska på el-konsumtionen. Finland har inom EU förutom målet om 38 % förnybar energi också förbundit sig till att öka energieffektiviteten med 20% till år 2020. Den målsättningen har regeringen inte alls betonat trots att det skulle finnas stora möjligheter att utveckla och sälja miljöteknologi som de facto innebär inbesparingar då de väl är ibruktagna i industriella processer, i byggande m.m.

Kärnkraftens risker har inte minskat. Finland ska bli kärnkraftparadiset i Europa och t.o.m. börja exportera kärnkraftsel. Jag anser att det är ett extremt stort misstag. Nu binds mina barns händer och valfrihet. Det är fel och jag kommer att rösta nej till flera kärnkraftverk.

fredag, april 16, 2010

Ungdomsparlamentet

Idag har ungdomarna intagit riksdagen. Vi har alltså Undomsparlament här idag. Som bäst pågår regeringens frågestund i plenum under talman Sauli Niinistös ledning . Förutom 199 ungdomar deltar 17 ministrar i frågestunden. Intressant är att minstrarna verkar nervösare än normalt under frågetimmen. Men så är också ungdomarnas frågor ovanligt genomtänkta och som minister skulle det inte vara trevligt att misslyckas just under denna frågestund.

Jag hade på morgonen möjlighet att träffa en del av ungdomsparlamentarikerna i finansutskottets mötesrum där ungdomarna ställde frågor till representanter för riksdagsgrupperna under en timme. Frågorna var bra om och inte särskilt överraskande. Det frågades bl.a. om pälsnäringen kan anses vara en etisk näring, om bevarandet av byskolor, om inställningen till "tvångssvenskan" och om sätt att öka intresset för politik bland ungdomar.

Enligt prognoser kommer det om 20 år att finnas flera finländare som är 80 år gamla än 15 år gamla. Helt säker på att prognoserna stämmer kan man inte vara, eftersom 15-åringarna inte ännu är födda och den senaste statistiken visar att det föds flera barn i Finland i år än under de senaste 60 åren. Men ifall prognosen stämmer så innebär det också att de yngre generationerna hamnar i ett underläge jämfört med de äldre. Därför blir det dag för dag viktigare att få de unga att intressera sig för samhällsfrågor. Hur kan det då ske? Valfinansieringsskandalerna och alla andra skandaler som dykt upp under de senaste åren har tyvärr inte ökat intresset för politiken. Man får hoppas att vi går mot ljusare tider i det hänseendet.

Ungdomsfullmäktige i kommuner, debatter i skolor om samhälleliga frågor med politiker, ungdomars rätt att bli hörda i frågor som berör ungdomar är några sätt att se till att ungdomars röst hörs och att ungdomar får ett intresse av samhälleliga frågor. Föräldrars och lärares inställning till samhällsfrågor och medborgardeltagande har också en stor betydelse för ungdomar.

I riksdagens plenisal finns ett konstverk, en serie skulpturer. Den mittersta statyn föreställer en kvinna med ett barn i famnen. Barnet blickar ut över plenisalen. Statyn heter framtiden. Den påminner riksdagen om att i allt vi gör, alla beslut vi fattar, tänka på de kommande generationerna. Barnens och ungdomarnas rättigheter och ställning får inte försämras fastän demografin i Finland går mot en allt äldre befolkning.