onsdag, februari 28, 2007

Gasröret och obligatorisk lotsning på Finska viken

Den 24 mars 2006, för nästan ett år sedan skrev jag på bloggen om gasröret från Viborg till Tyskland. Sedan dess har processen rullat på och nu har de finländska miljömyndigheterna fått bekanta sig med planerna genom den miljökonskevensprocess som pågår, och kritiken är hård! Allt tyder på att dragningen av gasröret kommer att innebära stora risker och stora negativa miljökonsekvenser. Det är ett gigantiskt projekt och man kan inte tillåta att ekonomiska intressen kör över de argument som miljöministeriet pekar på. För Ryssland är Finska viken leden för energitransporterna, vilket innebär att Finska viken och Östersjön har fått en strategiskt större betydelse. Vad det här innebär för miljön måste bli en fråga på högsta statsledningsnivå. Då jag frågade statsminister Vanhanen om detta på en frågestund på hösten var svaret allt annat än tydligt. I går skrev sjöfartsverkets chef Markku Mylly om oljetransportsäkerheten under vintertid och föreslog att man tar i bruk obligatorisk lotsning, eftersom det helt tydligt är en stor riskfaktor att sjöfarare som saknar erfarenhet av isförhållanden får styra stora tankfartyg på Finska viken. Det här måste gå att genomföra som ett villkor för transporterna, eftersom Finska viken och Östersjön redan har status som ett särskilt känsligt havsområde. Hoppas innerligt att regeringen så snabbt som möjligt skrider till åtgärder.

tisdag, februari 27, 2007

Rätt satsat på de äldre

Idag har jag varit på en invigningsfest för ett servicehem för gamla människor i Esbo. Det var ett finskt hus som heter Jänismäen hoivakoti.

Jag har under den senaste tiden jobbat en hel del med äldreomsorgsfrågor i Esbo. Då har det främst gällt den svenska servicen. Men det är klart att vården för alla Esbobor, oberoende av språk, intresserar mig. I öppningstalen sades det att målet är att göra det här hemmet till det bästa vårdhemmet i hela Finland! Det är rätt att ställa höga målsättningar och jag hoppas att alla vårdhem skall ha just den inställningen. Också här hade man haft problem med att få tag på yrkeskunnig arbetskraft, men nu var situationen hyfsad.

Både Marimekkos och Martelas chefer var på plats och sade några väl valda ord eftersom de här företagen långt stått för inredningen i huset. Härliga granna tyger och möbler och fräscha ljusa ytor. Man gjorde reklam för ett gym för klienterna och det måste jag ju absolut se. Rummet var inte så speciellt men konditionsapparaterna var fina och specialgjorda för äldres behov. Jag tycker det är enormt viktigt att man satsar på motion och rörlighet. En lyckad satning i Esbo är att vi ger alla 70 år fyllda gratis motionskort till stadens simhallar och övriga motionsutrymmen. Det är det bästa sättet att förebygga sjukdomar och ensamhet.

Under riksdagsvalskampanjen träffar man en mängd människor och får höra fantastiska historier och beskrviningar om vad människor varit med om. En av de trevligaste möten jag haft var en 91-årig dam som drack kaffe med mig på ett café i Hagalund för en tid sedan. Hon var så otroligt positiv och nöjd och stolt över att hon klarar sig helt själv och är ute på promenad varje dag. Hon hade jobbat 37 år på samma arbetsplats i Hagalund och varit mycket sportslig och hunnit vara pensionär minst 25 år redan.

Idag på hoivakotin uppträdde flera olika musiker med vackra sånger m.m. Den bästa stunden var då flickan som spelade dragspel som sista låt klämde fram Säkkijärven polkka. Då blev det plötsligt fart på den annors helt stillsamma äldre publiken. De klappade och sken upp. Jag blev plötsligt helt rörd. Det var så roligt att se hur den glada musiken satte sprätt på stämningen.

måndag, februari 19, 2007

En fråga om laxbeståndet

På fredagen hölls riksdagens sista plenum. Den 13 mars träffas riksdagen ännu en sista gång för avslutningshögtidligheter. Min sista taltur höll jag på torsdagen under frågestunden. Det pågick en debatt om laxfisket i Bottniska viken och älvarna i norr. De lappländska riksdagsledamöterna och många starka fritidsfiskeentusiaster för en hård kamp för att få ett slut på yrkeslaxfisket i havet. De anser att yrkesfisket hotar fritids- och turistfisket i Torne älv. Jag anser att deras påståenden inte stämmer. Antalet yrkesfiskare som fiskar lax är liten jämfört med fritidsfisket för att inte tala om hur mycket lax den växande gråsälstammen sätter i sig. Det skulle vara orättvist att förbjuda yrkesfisket av lax och på det sättet igen försvåra yrkesfiskets möjligheter.
Min oskyldiga fråga i det här sammanhanget var om regeringen känner till hur mycket lax det växande gråsälstammen sätter i sig och hur det påverkar laxbeståndet. Minister Korkeoja medgav att gråsälarna är ett problem för laxen och yrkesfisket.

En adress på nätet för kustens laxfiske cirkulerar just nu. Adressen är www.lohilax.fi. Jag har tecknat under adressen.

fredag, februari 16, 2007

Mera prat än resultat från rundabordsmöte

Igår var sfp inbjudet till ett "rundabordsmöte" av samlingspartiets Martin Saarikangas. Jag var en av sfp:arna som var med på mötet. Det var det tredje mötet som ordnades, förra ansvarade sfp för och det första leddes av sdp, som ju tog initiativ till de här diskussionerna. Igår var socialdemokraterna inte alls med, kanske beroende på att inbjudan kommit först några dagar före mötet.

Det är förstås bra att träffa de andra partierna och diskutera svenska frågor, men samtidigt undrar jag om samarbetet i den här formen leder till resultat. Dels borde alla de stora partierna ställa upp vilket ju inte var fallet den här gången. Dels har jag en känsla av att de andra partierna väldigt lite internt inom sig diskuterar aktuella svenska frågor. Det betyder i sin tur att vi inte hittills har lyckats enas om gemensamma uttalanden. Igår föreslog jag att vi skulle ha uttalat att vi alla stöder en fortsatt obligatorisk svenskundervisning i grundskolan. Mitt andra förslag var att vi tillsammans skulle kräva att en utvärdering av studentexamens reformen görs snabbare än planerat, eftersom så många lämnat bort svenskan i studentskrivningarna. Jag skulle också ha velat ha ett gemensamt stöd för att undervisningen i svenska skulle inledas tidigare än åk 7.

Tyvärr stödde inte de andra grupperna ett gemensamt uttalande så resultatet blev egentligen för mig ganska oklart. Det enda vi beslöt var att träffas igen i början av mars. Det föreslog grönas Janina Andersson som helt tydligt inte visste vad hennes parti tycker om de olika svenska frågorna. Personligen har hon ju nog en positiv inställning, men de grönas ordförande har ju nyligen mer eller mindre dragit svenskan och ryskan över samma kam.

Mest förvånad blev jag över att varken centerns representant eller samlingspartiet förstod varför sfp anser att det är viktigt att bevara svenska polisdistrikt, eller inrättningar som de kallas. Vi försökte få förståelse för att det är viktigt att svenska bevaras också som ett förvaltningsspråk. Det förslag som statssekreterare Salmi gett skulle innebära att de fem polisdistrikten med svenska som arbetsspråk skulle slås ihop med tvåspråkiga med finska som arbetsspråk så att alla inrättningar efter det skulle ha finska som arbetsspråk. För landets tvåspråkighet är det en försvagning, även om invånarna i de olika regionerna knappast på kort sikt kommer att märka någon skillnad. Astrid Thors, Mikaela Nylander och jag gjorde ett gemensamt pressmeddelande om saken i veckan, du hittar det på min hemsida.

tisdag, februari 13, 2007

Kosovokvinnan bör få stanna kvar i Finland

Utvisningen av den 71-åriga Kosovokvinnan i Borgå är upprörande och känns obegriplig. Jag blev kontaktad av en person i Borgå redan för några veckor sedan då diskussionen redan gick het i Borgåbladet. Jag utredde då vilka möjligheter kvinnan hade att få stanna kvar i Finland men besket var inte uppmuntrande. I princip har poliserna rätt att utvisa kvinnan när som helst.

Som riksdagsledamot blir man ofta kontaktad av olyckliga anhöriga eller vänner och ofta av journalister som hört om liknande fall och frågar om vi kan hjälpa. Och man skulle ju gärna vilja hjälpa. I praktiken är det ändå svårt för riksdagsledamöter att få sin röst hörd då det gäller förvaltningsärenden.

Utlänningsverket och inrikesministeriet är för strikta och schablonmässiga i sin behandling av uppehållstillstånd. Inrikesministern borde definitivt reagera och stoppa utvisningen av Kosovokvinnan. Utlänningsverkets tjänstemän har möjligheter att bedöma och göra beslut i enskilda fall. Varför de inte agerar och låter Kosovokvinnan stanna kvar är obegripligt.

lördag, februari 10, 2007

Tanker på grund, polisdistrikt och kampanjöppning

Inte kunde jag ana att mitt spörsmål om oljetankertrafiken skulle råka sammanfalla med den skrämmande nyheten om att en tanker gått på grund utanför Hogland. Lyckligtvis verkar det som om man skulle undvika en miljöolycka tack vare att fartyget har dubbla skrov. Oroande är det att det tar så lång tid före något händer med fartyget. Sedan igår morse har tankern legat förankrad 50 km utanför Lovisa och man väntar på rederiets beslut om fortsatta åtgärder. Nu borde nog systemet fungera så att myndigheterna i Finland har mera att säga till om. Det skall bli intressant att få höra hur processen gått till och hur bra samarbetet mellan olika instanser fungerat. Vettigast tycker jag det skulle vara att ta in tankern till Sköldvik så snabbt som möjligt och pumpa över oljan (100 000 ton) i en annan tanker. Det känns inte särskilt tryggt att fartyget ligger där ute i havet med hål i bottnen.

Idag har jag varit i Ekenäs på sfp:s kampanjöppning i underbart och kallt vinterväder. Stämningen var hög! Nu rullar det på av bara farten...

Igår blev det klart att arbetsgruppen som funderat på polisdistrikten föreslår en minskning till 30 polisdistrikt och att de svenska distrikten sannolikt inte skulle bevaras. Det här strider helt mot förvaltningsutskottets betänkande från i höst och jag kan inte acceptera en sådan lösning.

Nu blir det en ministerarbetsgrupps sak att studera arbetsgruppens förslag och då kommer sfp-ministrarna att problematisera distriktsindelningen. Jag tycker inte det räcker med att bevara polisstationer på orter där svenska är majoritetsspråk. Det måste också finnas kvar hela polisdistrikt där svenska är arbetsspråket. Det låter kanske byråkratiskt men det är viktigt att vi har kvar områden där förvaltningsspråket är svenska. Om det svenska förvaltningsspråket stegvis försvinner har vi förlorat en del av tvåspråkighetens innehåll.

onsdag, februari 07, 2007

Mera oljetransporter över Finska viken!!

Kallt som i Sibirien har det varit också idag. -24 på morgonen och -17 då jag kom hem åttatiden på kvällen. Enligt radionyheterna beräknade man att vi i Finland i kväll skulle slå alla tiders elkonsumtionsrekord. Men det betyder inte att vi skulle uppmanas spara eller t.ex. låta bli att bada bastu just idag. Man kunde förvänta sig att en sådan uppmaning kunde ges en dag som denna, men tydligen är det ingen risk för att elen inte skulle räcka till...

Radionyheterna berättade också att Ryssland gjort beslut om att fördubbla oljetransporterna från Primorsk. Det här är verkligen en katastrof för Finska viken. Det värsta är att Finland inte kan förhindra transporterna, enbart kräva stränga säkerhetskrav, och hoppas att ryssarna bryr sig om att följa dem och kräver det av dem som transporterar oljan. Redan nu är oljetransporterna fruktansvärt stora, år 2010 räknar man med att de uppgår till 190 miljoner ton. Det betyder att det hela tiden rör sig tankfartyg utanför vår kust och att riskerna för olyckor naturligtvis stiger.

Jag tycker att man från Helcoms sida nu borde agera högljutt och säga att Finska viken och Östersjön helt enkelt inte kan klara av alla dessa transporter. Helcom borde ta upp det gigantiska problmet inom IMO, som är det organ som gett Finska viken PSSA-status, d.v.s. status som ett särskilt känsligt havsområde.

Finland klarar inte ensam av att stoppa den våldsamt växande trafiken och det måste vara de internationella organsiationernas uppgift att reagera och kräva internationell miljökonsekvensbedömning. Nu borde också EU reagera.

Jag måste hinna skriva ett skriftligt spörsmål om det här imorgon.

måndag, februari 05, 2007

Tvåspråkighetsseminariet var bra!

Idag har jag lett riksdagens tvåspråkighetsseminarium hela förmiddagen. Kanadas språkombudsman Graham Fraser var inbjuden talare och de övriga inledarna var justitieombudsman Riitta-Leena Paunio och Högsta förvaltningsdomstolens president Pekka Hallberg som för några år sedan ledde språklagskommittén. Talman Paavo Lipponen talade också. Språkundervisningen blev dagens tema och det framfördes många synpunkter på vad man borde göra för att öka intresset för svenskan. Positivt var att många medgav att lagen är bra men att vardagen ofta ter sig annorlunda och att myndigheterna borde arbeta mera för att uppfylla språk lagens anda.

Seminariet var en del i serien av jubileumsseminarier som hålls under riksdagens 100-års jubileumsår.

Min taltur finns på min hemsida.

söndag, februari 04, 2007

Vikten av att rösta

Igår visade en gallup att sfp skulle förlora en plats i Nyland i valet. Gallupens felmarginal är visserligen tre procent och samplet mycket litet men trots det känns resultatet av gallupen lite skrämmande. Visserligen brukar gallupar alltid visa sämre för sfp än för andra partier eftersom sfp-rösterna oftast koncentreras till vissa orter. Men en sak är klar nu redan. Det här valet kräver en stor mobilisering. Det gäller att rösta. Gröna har fortsatt med att kräva att sfp skall ut och gröna in i regeringen. Nu är det ju inte gröna och inte heller kd eller sfp som bestämmer vilka grupper det största riksdagspartiet väljer att förhandla med inför regeringsbildningen. Man får så att säga vänta på en invit. Det är klart att framgång i valet ger bättre möjligheter att vara med i regeringsförhandlingarna än ett dåligt resultat. Men det politiska innehållet kan inte vara oviktigt heller. Samarbetet i den sittande regeringen har fungerat bra. Om sfp lyckas bra i riksdagvalet och om inga stora maktförskjutningar sker i valet så är det sannolikt att nuvarande regeringsbas fortsätter. Men det är faktiskt för tidigt att ens spekulera i det här skedet. Nu är tiden inne för att studera partiers och kandidaters valprogram och politiska innehåll. Sedan blir det medborgarnas tur att rösta och först efter det startar regeringsbildandet och regeringsprogramskrivandet.